Vrijspraak in cocaïne-zaak na wissen tapgesprekken door Openbaar Ministerie.

Woensdag 24 augustus 2011. De Rechtbank in Arnhem heeft een cliënt van mr. Jan Zevenboom die ervan verdacht werd gedurende twee jaren betrokken te zijn geweest bij de handel in cocaïne vrijgesproken. De vrijspraak volgde, omdat het Openbaar Ministerie alle tapgesprekken, die gebruikt werden als bewijs tegen cliënt, gewist heeft.

De inhoud van uitgewerkte tapgesprekken werden door het Openbaar Ministerie aangehaald met de stelling dat die gesprekken betrekking hadden op de handel in cocaïne. Cliënt betwiste de inhoud van die uitgewerkte tapverslagen. mr. Jan Zevenboom heeft daarop aangegeven dat hij de opgenomen gesprekken zelf wilde uitluisteren met cliënt. De Rechtbank had dit verzoek eerder toegewezen. Op het moment dat door mr. Jan Zevenboom een afspraak werd gemaakt om de gesprekken te gaan beluisteren bleek dat deze gesprekken al gewist waren door het Openbaar Ministerie. Kennelijk net na de zitting waarop het verzoek door de verdediging kenbaar is gemaakt aan de Rechtbank.

Tijdens de inhoudelijke behandeling is door mr. Jan Zevenboom aangevoerd dat er sprake is van een vormverzuim. Immers, het recht op 'equality of arms' en het recht op een eerlijk proces is geschonden met het vernietigen van het bewijsmateriaal. Voor de verdediging is nu geen controle meer mogelijk. De Rechtbank heeft dit bevestigd en geconcludeerd dat alle belastende uitgewerkte tapverslagen niet meer gebruikt kunnen worden voor het bewijs. Nu er verder geen bewijs is voor betrokkenheid van cliënt bij de handel in cocaïne, is cliënt vrijgesproken.

klik hier om terug te keren naar de nieuwsberichten